miercuri, 15 septembrie 2021

O împărăție dezbinata în sine, nu poate dăinui!


„În vremea aceea a venit Iisus în casă și iarăși mulțimea s-a adunat, încât ei nu puteau nici pâine să mănânce.
Și, auzind ai Săi, au ieșit ca să-L prindă, pentru că ziceau: Și-a ieșit din fire. Iar cărturarii, care veneau din Ierusalim, ziceau că are pe Beelzebul și cu domnul diavolilor alungă diavolii. Însă Iisus, chemându-i la Sine, le-a vorbit în pilde: Cum poate Satana să alunge pe Satana? Dacă o împărăție se va dezbina în sine, acea împărăție nu mai poate dăinui. Și dacă o casă se va dezbina în sine, casa aceea nu va mai putea să se țină. Și dacă Satana s-a ridicat împotriva sa însuși și s-a dezbinat, nu poate să dăinuiască, ci are sfârșit. Dar nimeni nu poate, intrând în casa celui tare, să-i răpească lucrurile, dacă nu va lega întâi pe cel tare și atunci va jefui casa lui.” MARCU 3: 20-27

Citind acest text nu se poate sa nu Ti se stranga inima! 
Simti tristetea din aer!  Toti impotriva Lui!

Iisus, dupa ce vindeca un om a carui mana era uscata, isi alege 12 ucenici si impreuna cu acestia se retrage in "casa"- ceea ce pare sa insemne o prima si mica biserica. 

Multimea insa da navala! 
Cuvantul "multime", parca nu-i tot una cu "popor"; "multimea" are mai curand conotatia une mase lipsita de personalitate, ceva neutru...  si incontrolatabil !

Iisus, dupa ce a vestit Împărăția lui Dumnezeu și prin minuni a arătat si 
că e parte din ea - ultima Sa minune constând în a vindeca o mâna uscata - poate constata ca toti erau împotriva Lui.
Fariseii – oameni religiosi  – decid să-L ucidă; oamenii puterii si ei merg pe mana fariseilor;  cărturarii – teologii invatati – spun că e îndrăcit. 
Iata insa ca pana si "ai Săi" – cei care se presupune ca IL iubesc – cred că si-a iesit din fire!

Asa, încet-încet, se va naște Biserica!

Dupa cum am vazut,  a fi cu Hristos inseamna a asculta Cuvantul;  
in acest moment insa ai Săi nu sunt cu El, chiar daca intelegem ca erau ingrijorati pentru El!

De fapt, daca ne gandim bine, noi astia, care ne miram de ostilitatea iudeilor fata de Mantuitorul Hristos, in general, suntem cam suciti caci nu vrem, sa fim cu Hristos ci... vrem ca Hristos sa fie cu noi! Nici nu ne prea propunem sa facem voia lui Dumnezeu ci tinem cu tot dinadinsul ca Dumnezeu sa faca voia noastra! 

Vai noua daca Domnul ne-ar face voile! Daca privim la voile noastre neimplinite, intelegem de la cate ne-a salvat Dumnezeu!
O clipa daca ne gandim... si ne cutremuram!
Încercarea constantă a vieții noastre ramane aceea de a-L reduce pe Dumnezeu la interesele noastre marunte si indecente! 
Il chemam permanent amestecandu-L  in micile noastre afaceri, conflicte, nazuinte terestre, neintelegand !

Cei care-L urăsc, spun:  are pe Beelzebul și cu domnul diavolilor
alungă diavolii, insinuand ca isi foloseaste puterile cu scopul de a stăpâni peste toți și pentru a birui diavolul cel mai tare!

Iisus le răspunde cărturarilor, care-L acuză că lucrează cu Beelzebul, printr-o întreabare: „Cum poate Satana să alunge pe Satana?”. Daca ar fi asa, ar înseamna că diavolul e dezbinat în sine. Deci împărăția satanei este divizată. Iar o împărăție dezbinată este distrusă, nu mai poate dăinui!

De 2000 de ani oamenii citesc si tot nu le vine a crede ca Adevarul este scris in Cartea Sfanta!
Azi lumea intreaga traieste dezbinare, dezbinare de proportii! Comunitatea romana si ea, se gaseste dezbinata, mai rau ca in 1989!
Si tot ce se petrece la scara mondiala exista, in mic, la nivelul relatiilor intre oameni, in casele noastre, in familiile noastre. 

Ingustimea mintii, invidia, ura, judecatile nedrepte si nepermise, pacatele firii si ale mintii, toate ne devoreaza din interior, ne duc spre dezbinare ! Doar in unire si in dragoste suntem puternici, dar pare ca nimeni nu cauta unirea! 

Acesta este motivul pentru care ispita dezbinarii ne este mereu la
oferta ! 

Aratam cu degetul pe cei ce ne conduc de parca ar fi martieni nu unii dintre noi! Sansa omenirii sta in schimbarea fiecarui individ, prin ascultarea cuvantului lui Dumnezeu! Fara asta nu este posibila reconstructia lumii!

  
Gresim si, fara sa ne gandim, ucidem adesea cu cuvantul, judecam fara sa avem acest drept, detestam gratuit persoane pe care nici nu le cunoastem si asta uneori pentru motive stupide sau chiar si fara motiv; mintim - fie si numai prin omisiune; ne simtim indreptatiti 
sa avemsa fimsa primim, sa judecam, sa clevetim
Ne credem destepti! Mare pacat!

Exista derapaje si in randul crestinilor, demonul extremelor dezbinand Biserica insasi!
Omul este sortit greselii si deci pacatului!

Pentru ratacirile astea ale noastre avem nevoie de El, ca sa tinem calea dreapta, ca sa constientizam fiecare pas gresit, fiecare judecata pripita, fiecare eroare, fiecare clipa in care nu stim sau nu putem sa ne smerim! 
Hristos este oglinda in care ne vedem asa cum suntem!

In Cartea Sfanta gasim raspuns la toate nedumeririle! 
Totul e sa fim de buna credinta!

Zi binecuvantata!

2 comentarii:

  1. O zi binecuvantata si tie, draga Cita!
    Cand ai spus ca in 'Cartea Sfanta gasim raspuns la toate nedumeririle', s-a format o intrebare ciudata: oare chiar oamenii stiu sa-si formuleze nedumeririle?
    Am inceput sa am senzatia ca intrebarile sunt rostite cam gresit sau chiar nici nu mai sunt formulate...

    Toate cele bune si frumoase, draga Cita! Imbratisari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, daca nu stii ce vrei, de unde intrebaria!?
      Sa ai nedumeriri inseamna ceva, inseamna sa gandesti, sa cauti sa aflii, sa vrei sa stii cate ceva!
      Altfel, cum spui... nu ai ce formula, nu ai ce intreba!
      Cei a caror suficienta le este de ajuns, nu au intrebari caci stiu... TOT! :)
      Te imbraztisez si iti doresc numai bine!
      Multumesc pentru vizita! :)

      Ștergere