miercuri, 27 noiembrie 2019

LUMINA LUI DUMNEZEU SI VAI-urile LUMII

Pentru pregatirea noastra spirituala,  toate pericopele care se citesc de la inceputul Postul Craciunului, cuprind sfaturile trebuincioase date de Insusi Mantuitorul nostru, pentru ca  mintea, sufletul  si trupul  sa se curete de toata toxicitatea patimilor, sa se desprinda de cele rele, sa merite a primi harul dumnezeiesc.

Tehnicile de invatare sunt bazate pe cunoasterea faptului ca omul retine ceea ce vede mult mai usor decat ceea ce aude ori citeste. 
Astfel educatia copiilor, de exemplu, devine cu adevarat eficienta cand noi insine le aratam copiilor nostri cum sa se poarte, cum sa reactioneze, prin exemplul personal!
Daca noi, ca parinti, nu vom manca frumos, degeaba le vom spune copiilor ca trebuie sa manance frumos ! Daca nu ne vad ca ne rugam, cum oare sa-i convingem ca trebuie sa se roage? Cata vreme ei nu ne vad facand toate cele bune nu-si vor insusi corect sfatul.

Imaginea este asadar primordiala. 
Poate ca nicodata mai mult decat astazi, mesajul Mantuitorului nu a fost mai necesar! Caci, iata,  suntem bombardati cu imagini care  ne cotropesc sufletele, ne atata  simturile, ne intretin slabiciunile transformandu-le in obsesii!

Trebuie sa invatam sa ne pazim cat se poate de bine de imaginea pustietoare de suflet. 
Si Dumnezeu ne da solutia : sa ne adapam din lumina Lui si sa o facem far
Asa cum farul intinde o cale luminoasa pe marea cufundata in intunericul noptii si-i ajuta pe navigatori sa gaseasca portul, asa si lumina lui Dumnezeu, odata intrata in noi, va lumina drumul nostru si chiar si pe al altora!
Omul cu adevarat frumos poarta lumina lui Dumnezeu cu sine si o raspandeste in jur!

Cat despre cele 4 VAI.uri , adevarate avertismente ale 
Mantuitorului,  pomenite de apostolul Luca in acest capitol, ele ar putea fi concluzionate in patru fraze:

1. Regulile, normele, sunt necesare si nu trebuie  nesocotite, dar ceea ce se cuvine cu precadere este ca nici o norma sa nu existe in afara dreptatii si iubirii lui Dumnezeu!
2. Rugaciunile de ochii lumii, facute ca sa ne mandrim ori sa ne "punem bine" cu Dumnezeu... nu ne sunt de nici un folos, ba dimpotriva!
3. Gloria lumii e trecatoare: azi esti... maine nimeni nu te mai stie! Caderea din gloria asta sminteste!
4. Exigenti trebuie sa fim mai intai de toate cu noi insine!

O zi binecuvantata!

Zis-a Domnul: Luminătorul trupului este ochiul. Deci, când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău este luminat; dar când ochiul tău este rău, atunci și trupul tău este întunecat. Ia seama, deci, ca lumina din tine să nu fie întuneric. Așadar, dacă tot trupul tău este luminat, neavând nici o parte întunecată, luminat va fi în întregime, ca și când te luminează făclia cu strălucirea ei. Și, pe când Iisus vorbea, un fariseu Îl ruga să prânzească la el; deci, intrând, a șezut la masă. Iar fariseul s-a mirat văzând că El nu S-a spălat înainte de masă. Atunci Domnul a zis către el: Acum voi, fariseilor, curățiți partea din afară a paharului și a blidului, dar înăuntrul vostru este plin de răpire și de viclenie. Nebunilor! Oare cel ce a făcut partea din afară n-a făcut și partea dinăuntru? Dați mai întâi milostenie cele ce sunt dinăuntru vostru și, iată, toate vă vor fi curate.” 

Vai vouă, fariseilor! Că dați zeciuială din izmă și din untariță și din toate legumele și lăsați la o parte dreptatea și iubirea de Dumnezeu; pe acestea se cuvenea să le faceți, iar pe acelea să nu le lăsați. 

Vai vouă, fariseilor! Că iubiți scaunele din față în sinagogi și închinăciunile în piețe. 
Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că sunteți ca mormintele care nu se văd și oamenii care umblă peste ele nu le știu. Și, răspunzând, unul dintre învățătorii de Lege I-a zis: Învățătorule, acestea zicând, ne mustri și pe noi! Iar El a zis: Vai și vouă, învățătorilor de Lege! Că împovărați pe oameni cu sarcini anevoie de purtat, iar voi nu voiți să le atingeți.”
Luca 11: 34-46




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu