sâmbătă, 9 noiembrie 2019

MINUNI IN ZIUA SABATULUI

In evanghelii gasim multe dispute pe marginea respectarii Sabatului, Mantuitorul si discipolii Sai fiind mereu acuzati de incalcarea Legii! Si nu putine au fost minunile pe care Hristos le-a facut in zilele de sambata! Vantul schimbarii legii in spiritul ei razbatea din toate astea!


Cand am fost in Israel, am inteles mai bine diferenta intre norma rigida, dusa pana la absurd, a Legii celei Vechi, cea a lui Moise, si "noul", improspatarea, adusa de catre Hristos, care nu o anuleaza de fel ci o umanizeaza si ii reveleaza rostul ei educativ!

In ziua de sambata, cum pentru evrei este interzisa orice activitate, in hoteluri, ca sa nu apesi pe butoane - si deci sa nu cumva sa faci ceva - sunt ascensoare care pot functiona prin... speaker!

Litera legii este astfel respectata dar spiritul ei este uitat caci ideea sabatului este de a sta in meditatie si a abandona orice activitate pentru a reflecta la cele pe care Dumnezeu le-a facut pentru poporul Sau! Si, daca te vanturi prin hotel, ce importanta mai are daca urci cu liftul apasand pe butonul 6 sau rostind "sase"? La Sinagoga nu ai fost si timp pentru Dumnezeu nu ti-ai facut!

Sambata a fost randuita pentru evrei spre neuitarea iesirii din Egipt! 

Adu-ti aminte ca ai fost ROB in pamantul Egiptului si te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua SAMBETEI (Deut. 5,15).

Daca Legea Veche zice “să nu ucizi”, harul zice “oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă“(Matei 5,22). Daca Legea Veche zice “să nu fii desfrânat”, harul zice “să nu pofteşti!”(Romani 7,7).

Mantuitorul nu anuleaza Legea lui Moise. El vine sa-i dea viata, sa o faca claditoare de suflet, ajutand astfel pe credincios sa o simta, pentru a se putea schimba!

Prin Legea cea noua, a Lui , ni se cere doar să Il iubim pe Dumnezeu şi pe aproapele nostru!
Dacă facem aceste două lucruri cu credincioşie, este ca si cum le-am fi implinit pe toate celelalte cerinte!

Legea lui Hristos este iubirea!
Caci cine Il iubeste pe Dumnezeu nu are alti dumnezei si cine isi iubeste aproapele nu ii face nici un rau acestuia - nu minte, nu fura, nu ucide, nu inseala, nu badjocoreste, nu ravneste, nu barfeste...

Iata ce zice Mantuitorul: - "Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să implinesc".
(Matei, 5/17)

Asadar "implinirea" de care vorbeste Mantuitorul este completarea, adancirea Legii care prin iubire devine traitoare, efervescenta, creatoare! Caci  Legea cea noua este o norma care nu ramane in litera ei ci prinde viata, mergand la esenta care poate schimba omul cu adevarat!

„În vremea aceea trecea Iisus sâmbăta prin semănături, și ucenicii Lui smulgeau spice, le frecau cu mâinile și mâncau. Dar unii dintre farisei au zis: De ce faceți ce nu se cade a face sâmbăta? Și Iisus, răspunzând, a zis către ei: Oare n-ați citit ce a făcut David când a flămânzit el și cei ce erau cu el? Cum a intrat în casa lui Dumnezeu și a luat pâinile punerii înainte și a mâncat și a dat și însoțitorilor săi din ele, pe care nu se cuvenea să le mănânce decât numai preoții? Și le zicea: Fiul Omului este Domn și al sâmbetei. Iar în altă sâmbătă, a intrat El în sinagogă și învăța. Și era acolo un om a cărui mână dreaptă era uscată. Dar cărturarii și fariseii Îl pândeau de-l va vindeca sâmbăta, ca să-I găsească vină. Însă El știa gândurile lor și a zis omului care avea mâna uscată: Ridică-te și stai în mijloc! El s-a ridicat și a stat. Atunci Iisus a zis către ei: Vă întreb pe voi, ce se cade sâmbăta: A face bine sau a face rău? A mântui un suflet sau a-l pierde? Și, privind împrejur pe toți aceștia, i-a zis: Întinde mâna ta. Iar el a făcut așa, și mâna lui s-a făcut la loc sănătoasă, ca și cealaltă.” LUCA 6, 1-10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu