joi, 28 noiembrie 2019

VAI de noi si de corectitudinea noastra politica


Pericopa de astazi continua Vai-urile Mantuitorului!
Desi ele sunt dedicate fariseilor si carturarilor timpului lui Iisus, ne foloseste si noua avertismentul. 

Feriți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia.

Ori fatarnicia noastra, a celor de azi este atat de vizibila! 
Nu ne preocupa decat ceea ce se vede si nu mai avem timp si nici chef de cele care ne bantuie si sapa in ascuns!
Vorbele Mantuitorului ne biciuie obrazul!

Gaselnita a vremii noastre - acest Politically Correct - ce este altceva decat fatarnicia adusa la rang de lege?
Potrivit acestui nou tip de comportare sociala, Hristos a fost rastignit pentru ca nu a fost politically correct ! 

Conform unei definitii luata de pe net, politically correct,  este un termen importat de peste ocean, nascut "intr-o Americă cuprinsă de o frenezie a politically correctness-ului." care a devenit un concept, un mod de viata!
Termenul si-a modificat semantica prin exagerare!
Nu mai e vorba de corectitudine ci de pura fatarnicie. 

Azi nu pot sa spun arabului "arab", ca nu cumva sa se simta  discriminat(?), nici negrului "negru", din acelas motiv, de "tigan" nici nu mai vorbesc, desi in toate cazurile este purul adevar, constatat si vizibil chiar! 
Atat de "excesivi" ni se cere sa fim incat nu m-as mira sa fie schimbat si titlul operetei "Voivodul tiganilor" in ... Voivodul rromilor

Ma pot adapta acestor "mode"  dar, daca in gandul meu si in inima mea nimic nu s-a schimbat, nu este asta fatarnicie? 

Pentru Hristos oamenii sunt buni si rai, fara alte derivate, iar celor rai li se ofera permanent sansa de a se schimba, de a  deveni buni si li se indica si cum pot face asta!

Potrivit legilor lui Dumnezeu nu trebuie decat sa ne  dorim sa ne imbunatatim ca oameni, sa ne pazim de pacate - intre care si de cel al fatarniciei. Caci indiferent ce afisam pe chip si ce declaram cu gura... Domnul ne citeste in inima!
Cine iubeste si are bunatatea inimii nu este in stare sa jigneascaPentru asta nu era nevoie de o lege noua ci doar de credinta si de educatie!

Cu atata corectitudine politica nu mai stim cine ne este prieten, nici cine ne este dusman, cine e bun, cine e rau!
Acest concept  vine sa slabeasca instinctul de aparare, caci abia asa dusmanul se disimuleaza iar cel presupus a fi victima uita sa se mai apere, crezandu-se la adapost ! 


Ni se cere sa ne prefacem dar inimile... cine ni le schimba?
Fatarnicia este un pacat! Barfa este un pacat - caci ea inseamna sa vorbesti despre cineva care nu este de fata spre a se putea apara! 

Este negresit o osanda pentru fatarnicia oricui, nu doar pentru iudeii de atunci ori de azi!
Toate au un pret! Pretul pentru necredinta si ipocrizie pare a fi scump dar, prinsi in toate ispitele lumesti, cine se mai gandeste la plata?

Momentul intalnirii cu Dumnezeu este cel in care vom fi cu totii, credinciosi sau nu, sinceri ori fatarnici, chemati sa recunoastem Cine Este Cel care Este!

Vai de noi, cei care ne-am indoit, ne-am prefacut, L-am uitat ori L-am parasit, caci atunci vom primi cea mai grea dintre pedepse: regretul si durerea de a nu fi intre alesii LUI!

Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: 
Vai vouă, cărturarilor și fariseilor! Că zidiți mormintele prorocilor pe care părinții voștri i-au ucis. Așadar, mărturisiți și încuviințați faptele părinților voștri, pentru că ei i-au ucis, iar voi le clădiți mormintele. De aceea și înțelepciunea lui Dumnezeu a zis: «Voi trimite la ei proroci și apostoli și dintre ei vor ucide și vor prigoni»; ca să se ceară de la neamul acesta sângele tuturor prorocilor care s-a vărsat de la facerea lumii, de la sângele lui Abel până la sângele lui Zaharia, care a fost ucis între altar și templu. Adevărat vă spun: că se va cere de la neamul acesta. 
Vai vouă, învățătorilor de Lege! Că ați luat cheia cunoștinței; voi înșivă n-ați intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-ați împiedicat. Atunci, ieșind El de acolo, cărturarii și fariseii au început să-L urască de moarte și să-L silească să vorbească despre multe, pândindu-L și căutând să audă ceva din gura Lui, ca să-I găsească vină. În același timp adunându-se mulțime de mii de oameni, încât se călcau unii pe alții, Iisus a început să vorbească întâi către ucenicii Săi: Feriți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia.


LUCA 11, 47-54; 12, 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu