vineri, 15 noiembrie 2019

TRIMITEREA CELOR 70 DE UCENICI

Fragmentul evanghelic de astazi, extras din cap. 10 al Ev dupa LUCA (v. 1 -15), vorbeste despre trimiterea in misiune a celor 70 de apostoli!

Traditia religioasa ebraica este bazata pe simboluri iar in Scriptura ... totul este intocmit dupa simbolistica divina!
La Taina lui Dumnezeu nu poti ajunge oricum, ci fie prin revelatie, cu voia Domnului, fie pas cu pas, incet si in etape, prin stradania cautarii personale, pentru a intelege fara sminteala cele ale Sale!

Sa vedem... de ce 12 Apostoli si apoi de ce inca 70(72)?

Mantuitorul Si-a ales "nucleul dur" al discipolilor sai, 12 oameni din randul celor ce-L urmau, cate unul pentru fiecare din cele 12 semintii ale poporului lui Israel, pe care i-a trimis sa faca cunoscut in lume Cuvantul Sau!

Cand a venit ceasul, a mai ales dintre discipolii Sai, conform Traditiei, inca 70(72) pe care i-a trimis, perechi, perechi, pentru a trezi constiinta cinstirii lui Dumnezeu de catre oameni, cu mesajul:
"S-a apropiat de voi împărăţia lui Dumnezeu"


Desi numarul ucenicilor lui Hristos s-a marit pe parcurs, Traditia ii pomeneste ca find 70 - o cifra care ar putea sa fie legata de cele 70 de neamuri ale lumii, pomenite in primul capitol al Bibliei - Facerea.

Numarul 70, in unele variante 72, poate fi legat si de numarul traducatorilor Septuagintei. 
Septuaginta este varianta in limba greaca a Vechiului Testament, o traducere a Cartilor lui Moise și a celorlalte cărți ale Vechiului Testament din ebraică în limba greacă.
Traditia spune ca "traducerea respectivă a fost opera comună a 70 (sau, după o altă variantă, a 72) de înțelepți evrei, aleși câte șase din fiecare trib iudeu și ea s-a realizat la 
Alexandria, în secolul al III-lea î.Hr., in timpul domniei lui Ptolemeu al II-lea (285-247)".

Motivul pentru care s-a facut aceasta traducere nu se cunoaste dar se spune ca regele Ptolemeu, dorind sa mareasca biblioteca din Alexandria, "astfel încât să includă înțelepciunea tuturor vechilor religii din lume", a purces la aceasta mare "aventura".
Cum greaca era limba oficială din Alexandria, Scripturile au fost în consecință traduse în această limbă.

Apostolul Luca este singurul evanghelist care pomeneste despre cei 70 de apostoli propovaduitori !

Dincolo de evenimentul alegerii celor 70 de noi apostoli si a trimiterii lor in lume, ca sa tina vie flacara credintei, Domnul insereaza in discursul Sau doua propozitii care mi-au atras atentia: «...  nu pân'la cer ai fost înălţat? Pân'la iad vei fi coborât!»

Trebuie sa fie cumplita caderea dupa ce ai urcat!

Cu cat urci mai sus cu atat cobori mai adanc!
Natura omului este una speciala: urcand , uita de unde a plecat, cine l-a ajutat, pentru ce a urcat... si uita ca exista si cadere!
Tocmai aceasta «amnezie» a maririi da durerea caderii!

„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. 
Și zicea către ei: Secerișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini; rugați, deci, pe Domnul secerișului să scoată lucrători la secerișul Său. Mergeți! Iată, Eu vă trimit ca pe niște miei în mijlocul lupilor. Nu purtați pungă, nici traistă, nici încălțăminte; și pe nimeni să nu salutați pe cale. Iar în orice casă veți intra, întâi ziceți: Pace casei acesteia! Și de va fi acolo un fiu al păcii, pacea voastră se va odihni peste el, iar de nu, se va întoarce la voi. Și în această casă rămâneți, mâncând și bând cele ce vă vor da, căci vrednic este lucrătorul de plata sa. Nu vă mutați din casă în casă. Și în orice cetate veți intra și vă vor primi, mâncați cele ce vă vor pune înainte. Și vindecați pe bolnavii din ea și ziceți-le: "S-a apropiat de voi Împărăția lui Dumnezeu". Și în orice cetate veți intra și nu vă vor primi, ieșind în piețele ei, ziceți: "Și praful care s-a lipit de picioarele noastre din cetatea voastră vi-l scuturăm vouă. Dar aceasta să știți, că s-a apropiat Împărăția lui Dumnezeu. Zic vouă că mai ușor va fi Sodomei în ziua aceea decât cetății aceleia. Vai ție, Horazine! Vai ție, Betsaido! Căci dacă în Tir și în Sidon s-ar fi făcut minunile care s-au făcut la voi, de mult s-ar fi pocăit, stând în sac și în cenușă. Dar Tirului și Sidonului mai ușor le va fi la judecată decât vouă. Și tu, Capernaume, nu ai fost înălțat oare până la cer? Până la iad vei fi coborât!”

Imagini pentru postul bucuriei

POST BINECUVANTAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu