joi, 7 ianuarie 2021

INAINTEMERGATORUL SI BOTEZATORUL DOMNULUI

„În vremea aceea a văzut Ioan pe Iisus venind către el și a zis: 
Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. Acesta este Cel despre Care eu am zis: După mine vine un bărbat, Care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era, și eu nu-L știam; dar ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă. 
Și a mărturisit Ioan zicând: Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel, și a rămas peste Dânsul! Și eu nu-L cunoșteam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste Care vei vedea Duhul coborându-Se și rămânând peste El, Acela este Cel Care botează cu Duh Sfânt. Și eu am văzut și am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu.” IOAN 1, 19-34

Ioan Botezatorul este cunoscut ca fiind "cel mai mare nascut din femeie, desi cel mai mic in Imparatia cerurilor este mai mare decat el." (Matei 11,11)
Considerat ultimul prooroc, cel care a unit Vechiul Testament cu Noul Testament, Sf Ioan este un model de smerenie, de viata ascetica, cel mai mare sihastru si postitor din cati au fost vreodata!
Sfantul Ioan a săvârșit Botezul Mantuitorului si textul biblic de mai sus reda modul în care el a înțeles acest eveniment, ajutandu-ne si pe noi sa-l  înțelegem! 
Numai lucrurile banale le înțelegem imediat. În viață, lucrurile importante  se înțeleg in timp. Cunoașterea începe abia atunci când o persoană știe că... nu știe! Atunci când crezi că știi, înseamnă că ai renunțat să înțelegi!
Iisus, mielul, a fost botezat în rând cu toți păcătoșii, facandu-Se fratele tuturor celor pierduți! 
Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii, spune Ioan, marturisind apoi "Și eu am văzut și am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu.", Acesta, care alege de a se face ultimul dintre toți oamenii, de a se face solidar cu toți, în liniște și blând ca mielul.
În acest text, expresia „Iată mielul lui Dumnezeu...” face referire la Is. 53 , capitol premonitoriu, unde se vorbește despre robul lui IHWH, care este asemenea  unui miel ce tace înaintea celor care-l tund cand este condus la tăiere - mielul fiind singurul animal care e mut cand i se taie gatul! 
Deci El este simbolul blândeții robului care tocmai prin blândețe biruie violența răului. El ia asupra Sa păcatele noastre și ne liberează. Tocmai cel blând biruie violența! Este Dreptul care învinge nedreptatea. Este omul adevărat care biruie falsitatea,  murind pentru Adevăr. Atunci când vorbește despre miel, Ioan se referă la această figură a Dreptului, care ia asupra Sa nedreptatea și ne mântuiește pentru că nu răsplătește cu rău răul pe care I-l facem, ci-l biruie prin bine, iubire, blândețe, la fel ca mielul!
A vorbi despre păcat, este ceva specific lui Ioan! Există fel si fel de păcate, dar noi avem unul care sta la rădăcina tuturor pacatelor și pe care el il numește păcatul lumii, păcatul de a nu cunoaște cine este om și cine este Dumnezeu! Acesta este adevăratul păcat: ignorarea adevărului, fapt care ne face sclavii răului și ai întunericului!
Iisus a venit ca și Cuvânt, ca lumină, pentru a ne re-dărui Adevărul și a ne scoate din păcat, adică din esecul umanității noastre. 
A păcătui în limba ebraică înseamnă a greși ținta. Păcătosul este deci omul care nu atinge, rateaza (nu împlinește) sensul vieții sale!
...
Ziua de 7 Ianuarie marcheaza sfarsitul sarbatorilor de Craciun.
Pentru noi, romanii, Ioan este unul din sfintii cei mai iubiti, poate chiar cel mai iubit! A fost o vreme cand nu era familie fara cativa ... Ioni!
A urmat apoi o perioada cand lumea s-a departat de acest nume, pentru ca acum, cand se revine la onomastica biblica, multi dintre copii sa fie botezati cu numele sau !

Crestinii i-au dedicat Sf Ioan nu mai putin de 6 praznice:
  • zamislirea lui (23 septembrie),
  • nasterea (24 iunie),
  • soborul lui (7 ianuarie),
  • taierea capului sau (29 august),
  • prima si a doua aflare a capului lui - (24 februarie)
  • si a treia aflare a capului sau (25 mai)
UREZ  TOATE  CELE  BUNE  TUTUROR CELOR CARE  POARTA  NUMELE  BOTEZATORULUI ! 

"Dumnezeu il poate face pe om sa auda in forma omeneasca ceea ce vrea El sa-i spuna, si sa vada in forma in care vad ochii omenesti vointa Sa dintr-un anumit moment. 
Ioan a fost proroc cand Dumnezeu i-a spus cum va cunoaste pe Fiul Sau intrupat, si a fost apostol cand a vazut pe Duhul Sfant pogorat peste Hristos si a auzit glasul Tatalui cu privire la El.
Cum putea vorbi omeneste Fiul lui Dumnezeu intrupat, asa si Tatal Lui a putut "vorbi" sau face pe Ioan sa-L auda vorbind.
Se arata si in aceasta ca omul este dupa chipul lui Dumnezeu". 


Parintele Dumitru Staniloae


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu