joi, 20 ianuarie 2022

MOARTE SI INVIERE

„În vremea aceea, ucenicii au păstrat cuvântul lui Iisus, întrebându-se între ei: Ce înseamnă a învia din morți? Și L-au întrebat pe El, zicând: Pentru ce zic fariseii și cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie? Iar Iisus le-a răspuns: Ilie, venind întâi, va așeza iarăși toate. Și cum este scris despre Fiul Omului, că va să pătimească multe și să fie defăimat? Dar vă zic vouă că Ilie a și venit, și i-au făcut toate câte au voit, precum s-a scris despre el. Și, venind la ucenici, a văzut mulțime mare împrejurul lor și pe cărturari sfădindu-se cu ei. Și, îndată, toată mulțimea, văzându-L, s-a spăimântat și, alergând, I se închina.” MARCU 9:10-15

Moartea ramane pentru noi marea necunoscuta! 

Instruirea apostolilor s-a facut treptat, asa cum din noapte se naste ziua! 
Ei, urmandu-L pe Iisus, par sa fie tot mai nedumeriti si pun intrebari, dovedind ca mare lucru nu au inteles pana in acest moment.

Si tocmai faptul ca nu au priceput ce inseamna învierea morților, dovedeste ca nici Schimbarea la fata nu au inteles-o! 
Promisiunea vietii vesnice i-a facut sa treaca cu vederea faptul ca toti trebuie, mai inainte, sa treaca prin moarte! 

Astazi, cu toate cunostintele teologice pe care le capatam, abia daca intelegem faptul ca trebuie să-L ascultăm pe Hristos, zi cu zi, ca sa trecem de intunericul salasluit in noi si sa traim schimbarea la fata!

Apostolii nu inteleg inca misterul vietii si acest lucru ni se intampla si noua, desi cunoastem parcursul lui Iisus, de la inceput pana azi!

Evanghelia ne cheama sa aflam frumusetea infinita a Imparatiei lui Dumnezeu inca de pe acum, fiind inca in viata, pe pamant!
Aceasta frumusete, care e lumină, este sensul întregii creații și al întregii noastre vieți. Și această frumusețe devine frumusețea noastră, însăși fața lui Dumnezeu!

Cata vreme nu intelegem asta... moartea ne sperie.
Iata cateva pasaje referitoare la misterul mortii pe care le consider demne de o buna meditatie in aceasta zi, si nu numai.

Despre cele pe care ucenicii le-au văzut pe Muntele Taborului, anume Schimbarea la Faţă
Domnul Iisus Hristos le-a poruncit să nu spună nimănui nimic decât după ce El va învia din morţi. Şi ucenicii s-au întrebat: „Ce înseamnă a învia din morţi?” 
Asemenea ucenicilor, mulţi dintre noi se întreabă: ce înseamnă a învia din morţi? .Este posibil acest lucru? Cei care caută răspunsuri savante, ocolind implicaţiile religioase, duhovniceşti ale întrebării, sfârşesc prin a rămâne dezamăgiţi. De cele mai multe ori, explicaţiile nu ating miezul problemei. Noi, cei care suntem urmaşi ai Domnului Hristos, putem găsi răspunsul, reflectând cu atenţie la cuvintele Sale. El ne-a vorbit despre moarte, înviere şi veşnicie. 
Cei care resping Învierea Lui o fac dintr-un reflex al necredinţei lor în Dumnezeu. Şi dacă L-ar vedea pe Hristos Înviat, probabil tot nu ar crede.
 Sfântul Maxim Mărturisitorul aşa ne învaţă: „Cei care Îl vor îngropa prin smerenie pe Hristos în sufletul lor Îl vor vedea înviind prin slavăPr D. Paduraru

... "Cât despre mine, deocamdată cunosc trei feluri de «moarte». Care sunt acestea? 
Mai întâi, scris este că viețuim pentru Dumnezeu, noi care am murit păcatului (Romani 6, 8). Aceasta e moartea cea fericită, prin care murim păcatului. De această moarte a murit Însuși Domnul meu: Căci ce a murit păcatului a murit o dată pentru totdeauna (Romani 6, 10). 
Dar mai cunosc și o altfel de moarte, aceea prin care murim față de Dumnezeu, așa cum stă scris: Sufletul care a greșit va muri (Iezechiel 18, 4). 
În sfârșit, mai cunosc și o a treia moarte, potrivit căreia socotim de obicei că cei care au părăsit trupul au murit, așa cum se spune în cartea Facerii: Zilele vieții lui Adam au fost nouă sute treizeci de ani și apoi a murit (Facerea 5, 5).”

Origen, Convorbirile cu Heraclide, în Părinți și Scriitori Bisericești (1982), vol. 8, p. 342

"Moartea nu este ce vedem noi in mormant, moartea nu este atat despartirea sufletului de trup, cu privelistea cumplita a trupului neinsufletit, ci, in realitate, moartea [sufletului] este despartirea omului de Dumnezeu, cu privelistea cumplita pe care ochii nostri inca nu o vad, dar avem un chip al ei in chipul neinsufletit al cadavrului.
Despartirea de Dumnezeu, care acum neaparat trebuie sa fie vesnica, pana la urma asta e moartea.
Si Apocalipsa ne vorbeste de doua morti si noi vedem doua invieri:
Doua morti: moartea duhovniceasca si moartea cea trupeasca.
Doua invieri: invierea sufletului (invierea duhovniceasca) si invierea trupeasca, la trambita cea de apoi.Pr. Rafail Noica

Gândește-te, dacă vrei, la sfârșitul anotimpurilor, zilelor și nopților; că și ele mor și înviază. Nu este oare o reînviere a semințelor și fructelor, și aceasta spre folosul oamenilor? De pildă, bobul de grâu sau de alte semințe, când e aruncat în pământ, mai întâi moare și se descompune, apoi înviază și ajunge spic (Ioan 12, 24; I Corinteni 15, 36-37).”  Teofil al Antiohiei
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu