luni, 17 ianuarie 2022

SMINTEALA


„Zis-a Domnul: Cine va sminti pe unul din aceștia mai mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă și-ar lega de gât o piatră de moară și să fie aruncat în mare. Și, de te smintește mâna ta, taie-o, că mai bine îți este să intri ciung în viață decât, având amândouă mâinile, să te duci în gheena, în focul cel nestins, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Și, de te smintește piciorul tău, taie-l, că mai bine îți este ție să intri fără un picior în viață decât, având amândouă picioarele, să fii azvârlit în gheena, în focul cel nestins, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Și, de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este cu un singur ochi să intri în Împărăția lui Dumnezeu decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Căci fiecare (om) va fi sărat cu foc, după cum orice jertfă va fi sărată cu sare. Bună este sarea; dacă însă sarea își pierde puterea, cu ce o veți drege? Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții.
Și, ridicându-Se de acolo, a venit în hotarele Iudeei, de cealaltă parte a Iordanului, și mulțimile s-au adunat iarăși la El și iarăși le învăța, după cum obișnuia.”
MARCU 9: 42-50; 10: 1

Astazi ... despre sminteala!
Imi place acest text, desi este unul foarte profund si nu pot pretinde eu ca il pot descifra!
Adevarul Cuvantului permite insa, incet, incet, descoperirea tainei. Imi place pentru ca este oglinda a ceea ce facem noi, oamenii, in aceste vremuri!

Iisus imi spune ca e mai bine ... sa nu am ochi, picioare, mana... decat sa smintesc pe aproapele meu!?
Si decât să smintim, „mai bine ne-ar fi dacă ne-am lega de gât o piatră de moară și am fi aruncati în mare!

Pentru a nu face confuzii, pentru a nu ne simti oripilati de duritatea cuvintele Mantuitorului si a nu crede cumva ca ele ne imping la automutilare, ma gandesc sa pun aici un mic "ghid" de interpretare a cuvintelor pericopei, gasite in diferite talcuiri, pe care le cred revematoare:

1. a taia = inseamna a decide radical, a fi ferm in hotarare, a hotara fara a se razgandi;
2. mana = are legatura cu ceea ce faci, ceea ce atingi, a face
multe si nu neapara bine sau ce trebuie:
3. piciorul = poate simboliza cautarea, miscarea, locurile pe unde
umbli, implicit speranta, putinta de a realiza;
4. ochiul = vederea, ne ajuta sa alegem unde si ce privim ca sa
alegem incotro mergem, ce speram, pe ce punem mana, cum
atingem si ce atingem, sa selectam si sa interpretam realitatea;
5. Gheena = este o vale, la sud de cetatea Ierusalim, unde se
aduceau jertfe de copii unui zeu canaaneu, Moloh, în secolele VII-
VI î.H. Mai târziu, valea a fost folosită pentru depozitarea
gunoaielor.

Ce invatatura sta in spatele acestor simboluri?

In 1Cor, Cap 8, Ap Pavel, mediind disputa legata de mancatul carnii jertfite idolilor, spune:

Cât despre cele jertfite idolilor, ştim că toţi avem cunoştinţă. Cunoştinţa însă semeţeşte, iar iubirea zideşte.
Iar dacă i se pare cuiva că cunoaşte ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască. Dar dacă iubeşte cineva pe Dumnezeu, acela este cunoscut de El.
Iar despre mâncarea celor jertfite idolilor, ştim că idolul nu este nimic în lume şi că nu este alt Dumnezeu decât Unul singur.
Căci deşi sunt aşa-zişi dumnezei, fie în cer, fie pe pământ, - precum şi sunt dumnezei mulţi şi domni mulţi, totuşi, pentru noi, este un singur Dumnezeu, Tatăl, din Care sunt toate şi noi întru El; şi un singur Domn, Iisus Hristos, prin Care sunt toate şi noi prin El.
Dar nu toţi au cunoştinţa. Căci unii, din obişnuinţa de până acum cu idolul, mănâncă din cărnuri jertfite idolilor, şi conştiinţa lor fiind slabă, se întinează.
Dar nu mâncarea ne va pune înaintea lui Dumnezeu. Că nici dacă vom mânca, nu ne prisoseşte, nici dacă nu vom mânca, nu ne lipseşte. Dar vedeţi ca nu cumva această libertate a voastră să ajungă poticnire pentru cei slabi.
Căci dacă cineva te-ar vedea pe tine, cel ce ai cunoştinţă, şezând la masă în templul idolilor, oare conştiinţa lui, slab fiind el, nu se va întări să mănânce din cele jertfite idolilor?
Şi va pieri prin cunoştinţa ta cel slab, fratele tău, pentru care a murit Hristos! Şi aşa, păcătuind împotriva fraţilor şi lovind conştiinţa lor slabă, păcătuiţi faţă de Hristos.

De aceea, dacă o mâncare sminteşte pe fratele meu, nu voi mânca în veac carne, ca să nu aduc sminteală fratelui meu.


Textul este minunat si vesnic actual!
In limbaj obisnuit, Pavel spune ca dacă tu (crezi ca) știi... încă nu știi cum trebuie să stii!
Adevărata intelepciune a cunoasterii este să-l ajuti pe celălalt să descopere adevărul!
Dar asta nu înseamnă să ii pun adevărul (lumina) înaintea ochilor caci asa nu se va lumina si va putea chiar orbi!
Pentru adevar e nevoie de pregatire!
Nu numai prin raul facut pot să-l smintesc pe celalalt, dar si prin adevar, prin bine, daca acesta nu este spus (facut), aratat cand trebuie, cum trebuie!
Cel mai bun exemplu ni-l ofera tot Dumnezeu, Mantuitorul fiind extrem de precaut cu Adevarul, expus cu grija si in pild, pentru a invita la gandire si la opinie proprie.

Pavel mănânca ce voia și când voia, totusi, spune ca, dacă un frate ar fi smintit de comportamentul sau, fiind nepregatit si poate tulburat de ideea de idol, el, Pavel, nu va mai mânca niciodată carne, pentru a nu-l sminti pe acest frate mai slab si nesigur!

Pentru că Adevărul adevărat este unul si el nu este adevărul pe care eu îl știu, ci este Adevărul cel mare care îl ajută pe celălalt să crească si nu sa-l distruga!
Este, pe cat de greu pe atat de important, ca adevărul și iubirea sa fie unite! Altfel totul se naruie!

In aceasta ecuatie a smintelii mai este un factor care sa cheama FRICA!
NIMENI NU IUBESTE DE FRICA si NIMENI NU POATE CUMPARA IUBIREA!

Daca iubirea si adevarul nu sunt una, putem sminti (distruge) si cu binele! Nu degeaba se spune ca drumul spre iad este pavat cu intentii bune!

Domnul nu ne îndeamnă la automutilare … ci ne spune ca a sminti este tot una cu uciderea… Pentru că bruscand, il impiedicam pe aproapele nostru sa gaseasca calea, sa descopere, sa aleaga liber, si asta arata ca nu ma comport cu atentie si dragoste frateasca, ceea ce ma face sa decad din calitatea de fiu al lui Dumnezeu!

Trebuie să fim deci foarte atenți ca adevărul (ori ceea ce presupunem noi ca este adevăr) să nu fie o poticnire de nici un fel pentru celălalt.

Doamne, si cata sminteala avem azi, nu cred sa mai fi fost!
Cine vrea si cine nu vrea... sminteste pe aproapele sau! Chiar si cei mandatati cu har claditor!
Dracul a intrat in internet, inainte sa fi intrat in... orice altceva!
Toate "sfaturile" care circula liber... indiferent din partea cui vin... smintesc pe cineva. Adica ne smintim unii pe altii, ne smintim intre noi si pierdem calitatea de fii ai lui Dumnezeu!
Si acum... fiecare e liber sa judece si sa decida daca continua sau... inceteaza sa faca cele care smintesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu