duminică, 16 ianuarie 2022

DUMINICA VINDECARII CELOR 10 LEPROSI

În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși, care au stat departe și care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învăţătorule, miluiește-ne! Și, văzându-i, El le-a zis: Duceți-vă și vă arătați preoților. Dar, pe când ei se duceau, s-au curățit.
Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I. Iar acela era samarinean
Și răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? Și i-a zis: Ridică-te și du-te! Credința ta te-a mântuit! 
Luca 17, 12-1

Vindecarea celor 10 leprosi este, la Luca, un text plin de contradicții, de nesupuneri. 

Prima este sensul calatoriei spre Ierusalim. Grupul merge spre nord, în Galileea, pornind din Samaria, în timp ce Ierusalimul este în partea de sud, ceva fara sens, in aparenta, direcția fiind gresita!

A doua contradicție: leproșii se apropie de Iisus, știind bine că nu aveau acest drept. Era o încălcare a legii. 
Leprosul, cel ce are această boală, să fie cu hainele sfâșiate, cu capul descoperit, învelit până la buze, și să strige mereu: necurat! necurat!”Lev. 13,45

Apoi, Iisus îi trimite pe cei 10 leprosi la Ierusalim, deși stia bine ca leproșii nu puteau merge acolo! 

Mântuitorul le spusese să meargă la Ierusalim și să se prezinte preoților, dar unul dintre ei nu ascultă sfatul lui Lui și se întoarce la El sa ii multumeasca. 
Desi nu a ascultat, Iisus nu il dojeneste! Ci răspunzând (...) a zis:
"Oare nu zece s-au curățit?  Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? "

Protagoniștii sunt leproșii. Toți dei din pericopa merg în direcție contrarăEvanghelistul scrie acest text…  pentru noi caci suntem leproși și nu putem merge la Ierusalim!

De curand, am vazut un serial despre Iisus, "The Chosen" facut de protestanti, desigur, al carui scenariu nu pot spune ca mi-a placut. Genericul insa... ma urmareste si azi. Imaginea de fundal, pe care se deruleaza numele actorilor, prezinta un banc de sardine care innoata intr-o directie; dintre ele una se intoarce si treptat si alte sardine se intorc, numarul celor care innota in celalalt sens marindu-se mereu! Si gasesc mesajul acesta mult mai bulversant decat intreg serialul!

Aceasta pericopa este interpretata, de obicei, abordand ideea  recunostintei.
Eu am sa incerc azi sa vorbesc despre... incredere,  esentiala in dinamica iubirii!

Daca consideram ca suntem noi cei zece leproși, Iisus ne spune sa mergem liniștiți către casa lui Dumnezeu. 
Nu trebuie să fim perfecți pentru a ne indrepta către Dumnezeu caci, dacă aștept să fiu perfect ... nu mai ajung niciodata la El! 
Trebuie insa sa recunosc ca sunt lepros ( pacatos, necurat) si sa ascult indemnul de a merge la preot! Ca sa merg trebuie sa am incredere in cel care ma indeamna!
Lepra noastră este lipsa încrederii în Dumnezeu, în noi înșine și în ceilalți. 
Acolo unde există încredere incepe vindecarea,  începe să dispară deci lepra. 

Încrederea este manifestarea esentiala a iubirii, caci i
ubirea este un act primordial de încredere, un act de credință! 
Cât timp un om nu are încredere în iubire, cauta mereu dovezi si le cere; cel care niciodată nu crede în iubire, devine tot mai nefericit.  Cu cât îi vei da mai multe dovezi de iubire acestui tip de om, cu atât va fi mai rau, caci nu va crede niciodata!

Textul evanghelic ar trebui sa ne incarce cu acesta incredere ca, mergand si noi spre "Ierusalim", viața noastra sa se schimbe. 
Tocmai călătorind alaturi de Iisus, mergand in sensul invers al lumii, ascultandu-L, ne vom schimba, ne vom vindeca… gratie încrederii in  Cuvântului Sau.

Cat despre recunostinta... Natura umana este anti-recunostinta! Omul ajutat, salvat, daca este orgolios, isi va ura salvatorul caci acesta a fost martor alneputintei sal!

Predica PS Ignatie este una draga mie si va invit sa o urmariti!
Doamne, ajuta-ne, iarta-ne si intareste-ne! Amin



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu