joi, 6 ianuarie 2022

BOTEZUL DOMNULUI - INCHINAREA TREIMII

„În vremea aceea a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să fie botezat de el. Ioan însă Îl oprea, zicând: 
Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine? 
Și răspunzând, Iisus a zis către el: 
Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. 
Atunci L-a lăsat. Iar după ce S-a botezat Iisus, în clipa când ieșea din apă, îndată cerurile s-au deschis și Ioan a văzut Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se ca un porumbel și venind peste El. Și iată, un glas din ceruri care a zis: 
Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit.” 
Matei 3: 13-17

Epifania sau Teofania (grecescul theophania, însemnând "apariția / arătarea lui Dumnezeu") este una dintre dintre cele 12 mari sarbatori  ale anului bisericesc si marcheaza incheierea Sarbatorii Craciunului.

Acesta este Praznicul dezvaluirii Sfântei Treimi lumii, prin Botezul Domnului (evocat de toti cei trei evanghelisti sinoptici Matei 3,13-17; Marcu 1, 9-11; Luca 3,21-22). 

Ziua Botezului Domnului Hristos si aratarea Treimii constituie momentul inceperii Legii celei Noi! 
Odata cu acest eveniment, Mantuitorul nostru isi incepe propovaduirea. 

El nu s-a sfintit pe Sine prin botez ci ne-a sfintit pe noi caci El, Cuvantul, Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu adevarat, se intrupase si era ca si noi! 
"Căci spălându-Se Domnul ca om în Iordan, noi eram cei ce ne spălam întru El și de către El. Și primind El Duhul, noi eram cei ce ne făceam primitori ai Duhului de la El"  ne spune Sf Atanasie cel Mare.

Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine? ”, zice Ioan. Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea., raspunde Iisus!
El nu a venit pentru a ne scufunda (sub apa omul nu poate respira si moare!) ! Iisus a venit pentru a intra sub apă împreună cu noi. 
Noi suntem botezaţi întru El, în moartea Sa, adică în iubirea Sa pentru noi. Prin botez noi suntem scufundati de fapt în iubirea Sa, ca astfel sa nu murim, avand acces la vesnicie!

Iar acolo, la Iordan, Domnul s-a aratat intaia oara in Treime: Tatal, Fiul si Sfantul Duh!

BOTEZUL DOMNULUI sa ne aduca sanatate, lumina pe drumul vietii, pace si iertare in sufletele noastre!

Fie ca binecuvantarea Domnului sa intre in casele noastre!

AMIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu