marți, 4 ianuarie 2022

"Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre."

Evanghelia zilei LUCA 21,12-19

„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Păziți-vă de oameni, pentru că își vor pune mâinile pe voi și vă vor prigoni, dându-vă în sinagogi și în temnițe, ducându-vă la împărați și la dregători pentru numele Meu. Și va fi vouă prilej de mărturisire. Puneți, deci, în inimile voastre să nu gândiți de mai înainte ce veți răspunde; căci Eu vă voi da gură și înțelepciune, căreia nu-i vor putea răspunde, nici sta împotrivă toți potrivnicii voștri. Și veți fi dați și de părinți și de frați și de rudenii și de prieteni, și vor ucide pe unii dintre voi și veți fi urâți de toți pentru numele Meu; dar nici un păr din capul vostru nu va pieri. Prin răbdarea voastră veți dobândi sufletele voastre.” 



scrie Mantuitorul vorbeste despre valoarea duhovniceasca a rabdarii si, chiar daca cuvantul acesta le este adresat apostolilor,  este in egala masura un sfat si pentru noi, cei de azi!

Cu rabdare, neaparat cu rabdare, ne apropiem de Dumnezeu, invatam sa-L cunoastem, si, nu in ultimul rand, sa ne lasam in grija Lui, sa ne abandonam Lui! Rabdarea ne cantareste credinta si credinciosia fata de Dumnezeu!

Credinciosia lui Dumnezeu, adica loialitatea Sa fata de noi, nu are margini! La El toate promisiunile sunt tinute si nimic nu ramane nerasplatit - mai cu seama suferinta si rabdarea de a o trece, cu aceeasi credinciosie - a noastra de data asta - fata de El! (caci in relatia cu Dumnezeu este un transfer continuu...)

Rasplata Lui insa nu are nimic de-a face cu cea a oamenilor! Poate de aceea nu ii dam atentia cuvenita... Si acesta este un subiect asupra caruia merita sa meditam! 
Credinta noastra nu va fi rasplatita cu vreun castig la Loto, dupa cum nici in schimbul rabdarii noastre nu vom primi  case si masini!
Piedici si incercari se vor ivi la tot pasul. Si cred ca uneori acesta este chiar semnul ca... ne aflam pe drumul cel bun!
Calea duhovniciei nu poate fi parcursa fara rabdare!
Si ce exemlu mai elocvent decat cel al lui IOV?

Credinta ne este incercata si noua - ca si apostolilor - la tot pasul. Daca reusim sau nu sa-I ramanem creinciosi pana la capat lui Dumnezeu ne vom salva si noi sufletele!

Reactia noastra in fata ispitelor si a incercarilor vietii depinde  de credinta, de credinciosia noastra fata de Dumnezeu!
Asadar, sa ne intarim credinta, sa invatam sa raspundem cu aceias moneda crediciosiei lui Dumnezeu si sa ne educam rabdarea! Sa invatam sa asteptam, sa induram, convinsi ca El ne este alaturi si stie de ce trebuie uneori sa trecem prin probele vietii ca asa ne apropiem de El si sa-L cunoastem! 
Sa nu disperam niciodata. Domnul ne va invata si pe noi ce sa spunem si ce sa facem daca ne lasam in grija Lui, caci, orice se va intampla, va fi cu voia si din mila SA!... 
Conditia este sa credem cu desavarsire in El!

"Iar cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui“.

Răbdarea este roadă a Duhului Sfânt ("Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege." Galateni 5:22,23), roada care ar trebui să existe în fiecare urmaş al lui Hristos (“Va rugam deasemenea, fratilor sa mustrati pe cei ce traiesc in neoranduiala, sa imbarbatati pe cei deznadajduiti, sa sprijiniti pe cei slabi, sa fiti rabdatori cu toti.” 1 Tesaloniceni 5;14)

O zi binecuvantata !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu