luni, 24 ianuarie 2022

DESPRE SAREA CEA BUNA

„Zis-a Domnul: Cine va sminti pe unul din aceștia mai mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă și-ar lega de gât o piatră de moară și să fie aruncat în mare. Și, de te smintește mâna ta, taie-o, că mai bine îți este să intri ciung în viață decât, având amândouă mâinile, să te duci în gheena, în focul cel nestins, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Și, de te smintește piciorul tău, taie-l, că mai bine îți este ție să intri fără un picior în viață decât, având amândouă picioarele, să fii azvârlit în gheena, în focul cel nestins, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Și, de te smintește ochiul tău, scoate-l, că mai bine îți este cu un singur ochi să intri în Împă­răția lui Dumnezeu decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului, unde viermele lor nu moare și focul nu se stinge. Căci fiecare (om) va fi sărat cu foc, după cum orice jertfă va fi sărată cu sare. Bună este sarea; dacă însă sarea își pier­de puterea, cu ce o veți drege? Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții. Și, ridicându-Se de acolo, a venit în hotarele Iudeei, de cealaltă parte a Iordanului, și mulțimile s-au adunat iarăși la El și iarăși le învăța, după cum obișnuia.” MARCU 9: 42-50; 10:1


Luna aceasta am mai meditat la acest pasaj evanghelic, din Marcu cap 9 :

Azi incerc sa descifrez versetele 49, 50, in care se vorbeste despre sarea cu gust si sarea care ar putea sa-si piarda gustul!

În cultura biblică, sarea este simbolul intelepciunii care dă gust existentei si fara de care viata ar fi absolut lipsita de savoare!
Intelepciunea adevarata, cea duhovniceasca, o primim prin focul Duhului Sfant;  ea ne ajuta sa luam deciziile potrivite, sa vorbim ce trebuie, cum trebuie ca sa nu naruim iubirea, conforme voii lui Dumnezeu!
Aceasta este sarea cea buna, care da vietii noastre gustul duhovniciei! Traim gustandu-L pe Dumnezeu!
"Gustati si vedeti ca bun este Domnul" zice psalmistul!

Ne paste insa permanent pericolul de a pierde acest gust si odata cu devierea intelepciunii noastre, ne departam de Dumnezeu!
Vorbele Mantuitorului vin ca urmare a preocuparilor apostolilor legate de putere (cine era mai mare intre ei?!)

Intelegem ca toti putem intra in deriva din pricina ispitelor lumesti!
Banii, puterea, invidia, ideea potrivit careia ni se cuvine totul... si multe altele... toate lucrurile legate de lume si nu de Dumnezeu si invatatura Lui, ne strica sarea, intelepciunea adusa in noi de Duhul Sfant!
Gustul vietii atunci devine salciu si fara aceasta sare viata ramane searbada!

Ajuta-ne Doamne sa ne ferim si sarea sa nu ni se strice!

Amin



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu