miercuri, 20 octombrie 2021

ISPITA - EXTEMPORAL LA DUHOVNICIE„În vremea aceea Iisus, fiind plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan și a fost dus de Duhul în pustie, timp de patruzeci de zile fiind ispitit de diavol. 
Și, în aceste zile, nu a mâncat nimic, iar sfârșindu-se zilele acelea, a flămânzit. 
Și I-a zis diavolul: Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, zi acestei pietre să se facă pâine. 
Și a răspuns Iisus către el: Scris este că «nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu»
Apoi, suindu-L diavolul pe un munte înalt, I-a arătat într-o clipă toate împărățiile lumii. Și I-a zis diavolul: Ție Îți voi da toată stăpânirea aceasta și strălucirea lor, căci mi-a fost dată mie și eu o dau cui voiesc; deci, dacă Tu Te vei închina înaintea mea, toată va fi a Ta. 
Dar, răspunzând, Iisus i-a zis: Mergi înapoia Mea, satano, căci scris este: «Domnului Dumnezeului tău să te închini și numai Lui să-I slujești»
Și L-a dus în Ierusalim și L-a așezat pe aripa templului și I-a zis: Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te de aici jos, căci scris este: «Îngerilor Săi va porunci pentru Tine ca să Te păzească; și Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să lovești de piatră piciorul Tău»
Și răspunzând, Iisus i-a zis: S-a spus: «Să nu ispitești pe Domnul Dumnezeul tău». 
Și diavolul, sfârșind toată ispita, s-a îndepărtat de la El până la o vreme. Dar Iisus S-a întors în puterea Duhului în Galileea și a ieșit vestea despre El în toată împrejurimea. Și învăța în sinagogile lor, fiind slăvit de toți.” LUCA 4: 1-15

Azi se citeste Evanghelia dupa Luca pasajul care evoca ispitirea Mantuitorului in pustiu!
Domnul a fost ispitit ca om si ca om a rezistat aratandu-ne ca... e posibil, ca suntem in stare sa ne ferim, sa nu cadem prada unor false iluzii!
El, ca om, ne da dimensiunea capacitatii noastre de a lupta cu patimile, cu slabiciunile firii, cu dorintele nostre frivole! 
Ne invata cum sa facem sa putem spune NU!

Cand este vorba de ispite si ispitiri fiecare are un discurs... personalizat! Eu le vad ca pe un soi de "extemporal", pe care il dam periodic pentru verificarea... nivelul evolutiei noastre duhovnicesti.
Inutil sa dam vina pe te miri cine... 
Te lasi ispitit sau rezisti ispitei ! Cale de mijloc nu exista!

Din experienta personala am invatat ca ispita, cand vine, este o dovada a faptului ca esti pe drumul cel bun! 

In Rugaciunea Domneasca, din versetul "si nu ne duce pe noi in ispita" , unii inteleg ca 
Dumnezeu ne-ar putea ispiti! 
In realitate, ispita este doar ingaduita de Dumnezeu, dar nu El ne ispiteste ci noi cadem prada ispitelor!
Cartea lui Iov este o buna lectura lamuritoare! ( Domnul a zis către Satan: "Iată, tot ce are el este în puterea ta; numai asupra lui să nu întinzi mâna ta".)

Trebuie sa ne rugam necontenit ca Dumnezeu sa ne intareasca vointa, puterea si credinta... ca sa rezistam ispitelor! 
Si aceasta inseamna pregatire duhovniceasca!

Omul duhovnicesc poate avea un soi de flash in care se poate vedea intr-o secunda dincolo de stralucirea de moment a ofertei demonice! 
Flash-ul acesta este un dar de la Dumnezeu, o rasplata pentru credinta si credinciosie! 

Cu sau fara flash, este evident ca postul si rugaciunea ne ajuta sa ne intarim puterea de a ne impotrivi ispitelor!

O zi binecuvantata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu