vineri, 1 octombrie 2021

SFANTUL ACOPERAMANT AL MAICII DOMNULUI


În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Și ea avea o soră ce se numea Maria, care, așezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se silea cu multă slujire și, apropiindu-se, a zis: Doamne, oare nu socotești că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i, deci, să-mi ajute. 
Și, răspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijești și pentru multe te silești, dar un singur lucru trebuie: căci Maria partea cea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea. 
Și, când zicea El acestea, o femeie din mulțime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat și fericit este pieptul la care ai supt! 
Iar El a zis: Așa este, dar fericiți sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el.

Azi, in ziua cinstirii Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului, ca de fiecare data cand este vorba de o sarbatoare care o cinsteste pe Maica Domnului, se citeste din Luca, cap 10, dialogul intre Iisus si Maria, sora lui Lazar.

Sărbătoarea de astazi, a cinstirii Sfantului Acoperământ al Maicii Domnului, datează din vremea împăratului Leon cel Înţelept (886-911). 
La privegherea de sâmbătă noaptea, în Biserica „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu” din Vlaherne - Constantinopol, Sfântului Andrei şi ucenicului său Epifanie li s-a arătat Maica Domnului stând în văzduh şi rugându-se. 
Fecioara Maria strălucea în lumină, avându-i lângă sine pe Sfinţii Ioan Botezătorul şi Ioan Evanghelistul, stând între alţi sfinţi şi îngeri şi acoperind credincioşii cu cinstitul ei omofor. Văzând deci acestea, Sfântul Andrei l-a întrebat pe fericitul Epifanie: „Oare vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?” Iar el a zis: „O văd, sfinte părinte, şi mă înspăimântez, căci o văd acoperind pe oamenii ce sunt în biserică cu cinstitul ei omofor, ce străluceşte mai mult decât soarele”. 
Şi s-au auzit atunci graiurile cele cu umilinţă ale rugăciunii ei către Mântuitorul Iisus Hristos: „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău. Şi acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc îl sfinţeşte şi proslăveşte pe cei ce Te proslăvesc pe Tine şi rugăciunile celor care cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta; şi făgăduinţele lor le primeşte şi din toate nevoile şi răutăţile îi izbăveşte”.

Marta, sora lui Lazar cel inviat de Domnul, este un personaj interesant, ea prefigurand o anume trasatura a femeii, prea antrenate in efortul zilnic dedicat celor trebuincioase familiei! Asemenea Maria, e si ea parte din noi, femeile , pastratoare si transmitatoare ale credintei!
Si cine nu regaseste in sine o bucatica de Marta, care se ingrijeste de multe, lasand uneori cele ale Domnului deoparte! 
Mie mi s-a intamplat, 
in tinerete, nu o data, sa nu ajung la Biserica din pricina treburilor gospodaresti!

Daca tinem sa le facem pe toate, va trebui sa fim atente sa nu Il scoatem din program tocmai pe Dumnezeu!
Caci nimic nu este mai important decat El si Cuvantul Sau! 

Viata nostra religioasa are la baza credinta si ascultarea Maicii Domnului!
Caci fericiți sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el!

Pentru ca azi Evanghelia o pomeneste pe Marta, ma gandesc la o fiinta speciala, care traieste peste mari si tari, careia i-ar fi placut sa poarte acest nume
Ii doresc sanatate! Fie ca Marta si Maria sa-i fie in armonie in launtrul sau!
Domnul si Maica Sa sa o aibe in paza!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu