luni, 18 octombrie 2021

SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA - BOTEZUL DOMNULUI


„În vremea aceea Irod tetrarhul, fiind mustrat de Ioan pentru Irodiada, femeia lui Filip, fratele său, și pentru toate relele pe care le-a făcut Irod, a adăugat la toate și aceasta, că a închis pe Ioan în temniță. Deci, după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se și Iisus și rugându-Se, s-a deschis cerul și S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel, și s-a făcut glas din cer: Tu ești Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit!LUCA 3: 19-22

Astazi, Biserica il sarbatoreste pe Sf Apostol si Evanghelist Luca!

Sfântul Evanghelist Luca a fost grec de origine şi s-a născut în Antiohia Siriei. Este stiut faptul ca, de tanar, a practicat medicina şi pictura, dovedindu-se a fi un iscusit zugrav de icoane! 
Tradiţia ne spune că el este cel dintâi care a zugrăvit icoana Maicii Domnului cu Pruncul, cu meşteşugul zugravilor „în ceară”, precum şi icoanele Sfinţilor Petru şi Pavel.

Om invatat, a inteles cuvântul pe care-l propovăduia Hristos şi l-a vestit lumii. 

In anii 50 d.H. Sf Luca il intalneste; la Troas, pe Sf. Pavel, pe care l-a insotit in misiunea sa de răspândire a Evangheliei. 
Alaturi de Pavel, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca a luat permanent notiţe si, din aceste însemnări, dar si din alte texte şi tradiţii, a alcătuit două cărţi: o Evanghelie şi Faptele Apostolilor. 

Tradiţia spune că, după moartea Apostolului Pavel, petrecuta la Roma, Sfântul Luca a propovăduit Evanghelia cu multă însufleţire în Macedonia şi Dalmaţia, dar mai ales în Grecia, murind în cetatea Teba din Beoţia Greciei, la vârsta de peste 80 de ani, ca unul din acei curaţi cu inima care văd pe Dumnezeu inca din lumea aceasta. 

Fragmentul evanghelic de astazi face parte din cap 3 al Evangheliei lui Luca, capitol care prezinta inceputul misiunii Domnului Iisus Hristos.

La fel ca în toate Evangheliile,  acest moment este anticipat de predica Botezătorului. 
Ioan este o persoană care sintetizează în sine toate caracteristicile istoriei lui Israel, popor pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru a-L primi pe Mesia. 
Botezătorul reprezintă omul adevărat care, Il poate primi pe Domnul, Cel care vine, caci omul este chip al lui Dumnezeu.

Ioan si Botezul sau sunt importante caci, dacă nu fara botezul lui Ioan, fara figura Botezătorului, nu intelegem cine este Iisus. Noi toti Il întâlnim pe Domnul prin Botez!

A boteza înseamnă a merge în adanc, a merge la fund, a se scufunda! Botezul simbolizeaza asadar patrunderea omului in profunzimea realităţii umane. În adanc, in profunzime Îl întâlnim pe Domnul si revenind la suprafata devenim omul cel nou!!

Ioan Botezătorul vesteşte Evanghelia, avand o deschidere totală faţă de Cel care vine dupa el pentru a ne darui noua Duhul Sfant!

Aici Luca încheie istoria Botezătorului, menţionând că va fi închis şi apoi ucis. 

Şi spune după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se și Iisus și rugându-Se, s-a deschis cerul și S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel, și s-a făcut glas din cer: Tu ești Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit!

Ioan, cel care reprezinta aşteptarea lui Mesia, este asadar in inchisoare!  In acest moment aşteptarea se termină, si soseşte cel Aşteptat! 


Urmeaza prima prezentare a lui Dumnezeu! Nu există un alt Dumnezeu în afara acestuia!  Dumnezeu este asemănător omului şi ne este revelat de Fiul, de Cel care cunoaşte iubirea Tatălui pentru fiecare om în parte şi care se pune în rând cu toţi oamenii, ultimul din rând fiind El! 

Această alegere a lui Iisus este continua şi toată Evanghelia este o explicare a acestei alegeri, care pana la urmă se împlineşte pe deplin! 

E un moment de reflectie a statutului nostru de botezati!
Constatăm că foarte mulţi oameni botezati se pierd, uitand ce înseamnă botezul. Practic, romanii, sunt toti botezati! 
Dar sunt ei in rugaciune? 
Caci botezul, certificare noastra ca si crestini, in rugaciune se retraieste si nu se poate uita!

Bucura-te Sfinte Luca,  stâlp de lumină care ne arăţi Calea! !

Saptamana binecuvantata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu