marți, 5 octombrie 2021

VESNIC IUBIREA !


„În vremea aceea L-au întrebat pe Iisus fariseii și cărturarii: 
Pentru ce nu umblă ucenicii Tăi după datina bătrânilor, ci mănâncă pâine cu mâinile nespălate? Iar El le-a zis: Bine a prorocit Isaia despre voi, fățarnicilor, precum este scris: «Acest popor Mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Însă, în zadar Mă cinstesc ei, învățând învățături care sunt porunci omenești». Căci, lăsând porunca lui Dumnezeu, țineți datina oamenilor: spălarea urcioarelor și a paharelor și multe altele ca acestea, pe care le faceți. Și le zicea lor: Bine, ați lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să țineți datina voastră! Căci Moise a zis: «Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta» și: «Cel ce va grăi de rău pe tatăl său ori pe mama sa, cu moarte să se sfârșească». Voi însă ziceți: Dacă un om va spune tatălui sau mamei sale: Corban!, adică: Cu ce te-aș fi putut ajuta este dăruit lui Dumnezeu, nu-l mai lăsați să facă nimic pentru tatăl său ori pentru mama sa. Și, astfel, desființați cuvântul lui Dumnezeu cu datina voastră, pe care singuri ați dat-o. Și faceți multe asemănătoare cu acestea. 
Atunci, chemând iarăși mulțimea la El, zicea: Ascultați-Mă toți și înțelegeți: Nu este nimic din afară de om care, intrând în el, să poată să-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă. De are cineva urechi de auzit, să audă.”

Pericopa de azi reia discursul Mantuitorului - referitor la datini - din Cap 7 al Evangheliei dupa Marcu, din care au fost citate ieri 8 versete, reluate azi spre intelegerea integrala a mesajului! 

Raspunsul lui Iisus la intrebarea fariseilor -  Pentru ce nu umblă ucenicii Tăi după datina bătrânilor, ci mănâncă pâine cu mâinile nespălate? - se intinde pe 23 de versete.

De la versetul 1 la 8 ni se prezinta o discutie contradictorie intre Iisus si carturari/farisei pe tema respectarii normelor religioase. 

Versetele 9 la 13 ne prezinta argumentul lui Iisus potrivit caruia, respectand legea si normele poti cadea usor in marea greseala de a incalca porunca iubirii!

In continuare, in versetele 14 la 19, ce spune Mantuitorul  elimina din Vechea Lege un capitol important, acela al mancarurilor curate sau spurcate! Caci in vechime, la iudei, aceasta era o problema foarte importanta!

Apoi, in versetele 20 la 23, Iisus le vorbeste doar apostolilor Sai, explicandu-le  ca binele si raul nu este altundeva decat in inima fiecaruia!

Suntem asadar dupa minunea inmultirii painilor! 

Painea in sine inseamna hrana!  Painea data de Hristos este insa mai mult decat hrana: este Trupul Sau de viata datator, euharistia fiind pregustarea vesniciei!

Fariseii erau cei care respectau legea si vegheau ca ea sa fie respectata de toti, iar carturarii erau cei care o explicau celorlalti!  
Apostolii... ei erau oameni simpli, pescari, vamesi, pacatosi, mai putin scoliti, si precaritatea statutului lor social ne da pana azi curajul de a indrazni sa ne apropiem de Dumnezeu, indiferent de starea in care ne gasim!

Fariseii si carturarii observa ca acestia mancau cu maininile nespalate ... 

Desigur exista in viata noastra o imensitate de gesturi si fapte pe care le facem in virtutea traditiei primite. Nu prea inventam mare lucru! Prin traditie traim si traditia ne ajuta si sa evoluam!  

Memoria civica si religioasa are legi care ne sprijina pas cu pas. Dar daca traditia devine obsesiva pana la a lua locul iubirii, ea ma impiedica sa traiesc si azi si in veci! 

Practic, orice lege, fie ea civila sau religioasa, devine caducă, adica nulă, dacă ea nu mă ajută să iubesc, nu ma lasa să mă apropii de Dumnezeu si de aproapele meu! 

Daca legea sau traditiile sunt un mijloc de a ma valida pe mine ca individ in afara iubirii, tot ce fac este sa ma departez tot mai mult de Dumnezeu, punand obiceiurile, traditiile, in locul Lui!

Daca traim cu gandul la Dumnezeu si facem cele cuvenite in numele Lui,  ne invrednicim de darul painii euharisticedatatoare de viata! Daca ceea ce fac este doar ca sa fac conform regulilor, fara sa iau in calcul iubirea... nu am parte nici de darul euharistic, caci totul este pentru lume si nu pentru Dumnezeu! Pentru acum si nu pentru vesnicie!

Legea privind spalarea mainilor era o norma de igiena necesara unui popor traitor intr-o tara cu o clima calda. Totusi iudei ajunsesera sa puna aceasta norma de igiena, adica sanatatea trupeasca personala, la nivel de ritual, mai presus de Dumnezeu!

Spalarea mainilor poate simboliza ideea de perfectiune, dar mesajul hristic este ca la Dumnezeu nu trebuie sa fii perfect, El ii iubeste pe toti! Domnul Hristos a venit pentru cei imperfecti spre a-i ajuta sa devina, prin El, perfecti!

Pacatosii, cu mainile murdare, iubind pe Dumnezeu, pot mananca painea euharistica si astfel raman vii!

Referindu-se la traditia numita "corban" care inseamna un dar adus lui Dumnezeuaceasta devenise o lege a egoismului pur. Explicatia o da Insusi Iisus. 

Conform acestei legi, un om bogat, daca inchina averea lui Dumnezeu, nu mai putea instraina nimic din averea lui, care urma sa ajunga la Templu! 

Deci, daca parintii lui erau saraci, el, potrivit acestei legi, prin care ceea ce ii apartinea era un dar inchinat lui Dumnezeu,  nu putea imparti nimic cu parintii saraci, averea fiind insa la dispozitia lui cata vreme traia!

Exemplul Mantuitorului arata inca o data felul in care putem anula porunca iubirii, simtindu-ne totodata impacati ca am dat darul lui Dumnezeu! 

 Si astfel, desființați cuvântul lui Dumnezeu cu datina voastră, pe care singuri ați dat-o. Și faceți multe asemănătoare cu acestea. 

Nu trebuie sa uitam ca orice lege a lui Dumnezeu are la baza iubirea Sa si ca rostul legii ramane vesnic iubirea!

Nu este nimic din afară de om care, intrând în el, să poată să-l spurce. Dar cele ce ies din om, acelea sunt care îl spurcă. De are cineva urechi de auzit, să audă.”

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu