vineri, 15 octombrie 2021

VIA DOMNULUI SI LUCRATORII EI


„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om a sădit vie, a împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit un turn și a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Și, la vreme, a trimis la lucrători o slugă ca să ia de la ei din roadele viei. Dar ei, punând mâna pe ea, au bătut-o și i-au dat drumul fără nimic. Și a trimis la ei, iarăși, altă slugă, dar și pe aceea lovind-o cu pietre, i-au spart capul și au ocărât-o. Și a trimis alta. Dar și pe aceea au ucis-o; și pe multe altele: pe unele bătându-le, iar pe altele ucigându-le. 
Mai avea și un fiu iubit al său și, în cele din urmă, l-a trimis la lucrători, zicând: Se vor rușina de fiul meu. Dar acei lucrători au zis între ei: Acesta este moștenitorul; veniți să-l omorâm, și moștenirea va fi a noastră. Și prinzându-l, l-au omorât și l-au aruncat afară din vie. Deci, ce va face stăpânul viei? Va veni și va pierde pe lucrători, iar via o va da altora. 
Oare nici Scriptura aceasta n-ați citit-o: «Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului; de la Domnul s-a făcut aceasta și este lucru minunat în ochii noștri»? Și căutau să-L prindă, dar se temeau de popor. Căci înțeleseseră că împotriva lor zisese pilda aceasta. Și, lăsându-L, s-au dus.”
Marcu 12: 1 - 12

Pilda lucratorilor nevrednici din vie este prezenta in toate cele trei evanghelii sinoptice: Matei 21 , Marcu 12 , Luca 20.

Mantuitorul rosteste aceasta parabola cu cateva zile inainte sa dovedeasca ca El este Fiul Stapanului pe care lucratorii viei (arhiereii, fariseii si carturarii timpului ) aveau sa-L omoare!

Textul prezintă in chip alegoric, parcursul relatiei dintre Dumnezeu si poporul evreu, o incursiune sugestiva prin Vechiului Testament.

Asadar un stăpân  plantează o vie, o împrejmuieşte cu gard, o înzestrează cu un teasc şi cu un turn de strajă, apoi o încre­dințează lucrătorilor. 

Împlinindu-și planul, el pleaca undeva, departe, iar  la vreme, a trimis la lucrători o slugă ca să ia de la ei din roadele viei. Dar ei, punând mâna pe ea, au bătut-o și i-au dat drumul fără nimic. 
Și a trimis la ei, iarăși, altă slugă, dar și pe aceea lovind-o cu pietre, i-au spart capul și au ocărât-o. Și a trimis alta. Dar și pe aceea au ucis-o; și pe multe altele: pe unele bătându-le, iar pe altele ucigându-le.
Perseverent, stapanul viei a trimis la lucratorii cei rai pe însuși fiul său. Dar acestia prinzându-l, l-au omorât și l-au aruncat afară din vie 

In finalul "povestii", Mântuitorul Hristos pune întrebarea Deci, ce va face stăpânul viei? Va veni și va pierde pe lucrători, iar via o va da altora. 

Pilda a fost rostita cu  scopul de a infatisa iudeilor  rezultatul
dramatic al folosirii incorecte a libertății lor. 
Ei, văzându-i pe profeții Vechiului Testamenttrimișii lui Dumnezeu,  veniti sa le ceara sa traiasca  după voia Domnului, răi lucrători fiind, nu i-au ascultat ci i-au omorât!

Sfarsitul tragic al  prorocului Ieremia - care a pierit ucis cu pietre, al lui Isaia, tăiat în două cu ferăstrăul, sau al lui Ioan Botezătorul, caruia i s-a taiat capul, sunt doar cateva exemple inscrise in Vechiul Testament! 

Legea cea Noua a fost daruita neamurilor, strainilor, adica noua, crestinilor!
Dar noi, cum o pastram? Cum ne raportam la ea? In ce masura o respectam? Sunt oare mai buni decat iudeii! Ce facem noi cu acesta mostenire?

Simbolistica textului evanghelic ne infatisaza in stapanul viei pe Dumnezeu Insusi; via ... este lucrarea lui Dumnezeu, lucrarea sfanta de mantuire a lumii iar lucratorii viei sunt cei chemati sa pregateasca intrarea oamenilor in Imparatia Lui Dumnezeu ;turnul de paza simbolizeaza templul, teascul este viata spirituala a poporului ales de Dumnezeu; slugile trimise de stapan si ucise de lucratori sunt porocii, iar fiul stapanului este preinchipuirea lui Hristos!

Poporul evreu, pentru credinta si marea sa evlavie pe care I-o purta lui Dumnezeu, a fost ales de EL - dintre toate popoarele - pentru
punerea in practicare a planului Sau de mantuire a lumii.

Astfel El i-a dat acestui popor Legea lui Moise, care continea reguli religioase morale si cultice necesare pentru a putea sa-si pastreze capacitatea de comunicare cu Dumnezeu, pentru a lucra in via Domnului, precum se spune in pilda.

Mantuitorul pune astfel in fata noastra pacatosenia lumii, care, chiar si atunci cand este chemata la o lucrare prin care se poate salva, este nerecunoscatoare, razvratita si indaratnica in a implini voia lui Dumnezeu.

Reactia lucratorilor din vie este comportamentul general al oamenilor rai si nerecunoscatori care, chemati sa participe la lucrarea lui Dumnezeu, au uitat repede de stapan si s-au facut stapani ei insisi, lumea primita in dar ca fiind proprietatea lor personala.

Planul lui Dumnezeu, indeplinit pe pamant prin alesii sau slujitorii Sai, este o lucrare sfanta, de pregatire a oamenilor pentru mantuire, spre dobandirea vietii vesnice din Imparatia lui Dumnezeu. 
Cei care se abat de la voia lui Dumnezeu, nu vor intra in Imparatia Lui, dar nici nu vor putea zadarnici planul Lui de mantuire a lumii!

Iata cum concluzioneaza Sfantul Ioan Gura de Aur principalele idei inscrise in aceasta PILDA A LUCRATORILOR RAI:

"Multe lucruri arata Hristos in aceasta pilda:
Ca Dumnezeu a purtat de grija iudeilor de la inceput; ca ei dintru inceput au fost niste ucigasi; ca Dumnezeu n-a lasat nimic din cele ce trebuiau pentru purtarea lor de grija; ca nu S-a intors dinspre ei nici dupa ce au ucis pe profeti, ci a trimis chiar pe Fiul Lui;
ca unul si acelasi este Dumnezeul Noului si Vechiului Testament;
ca moartea Fiului Lui are sa savarseasca mari lucruri;
ca iudeii au sa sufere cea mai cumplita pedeapsa pentru rastignirea Lui si pentru indrazneala lor; ca au sa fie chemate neamurile si ca iudeii au sa cada."

O zi binecuvantata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu