vineri, 7 august 2020

SMOCHINUL BLESTEMAT

„În vremea aceea a intrat Iisus în Ierusalim și în templu și, privind toate în jur și vremea fiind spre seară, a ieșit spre Betania cu cei doisprezece. Și a doua zi, ieșind ei din Betania, El a flămânzit. Și văzând de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo doar va găsi ceva în el; dar, ajungând la smochin, n-a găsit nimic decât frunze. Căci nu era timpul smochinelor. Și, grăind, i-a zis: De acum înainte nimeni în veac să nu mănânce rod din tine. Iar ucenicii Lui ascultau. Apoi au venit în Ierusalim. Și, intrând în templu, a început să dea afară pe cei care vindeau și pe cei care cumpărau în templu, iar mesele schimbătorilor de bani și scaunele vânzătorilor de porumbei le-a răsturnat. Și nu îngăduia să mai treacă nimeni cu vreun vas prin templu. Și-i învăța și le spunea: Oare nu este scris: «Casa Mea casă de rugăciune se va chema pentru toate neamurile»? Voi însă ați făcut din ea peșteră de tâlhari. Și au auzit arhiereii și cărturarii. Și căutau cum să-L piardă. Căci se temeau de El, pentru că toată mulțimea era uimită de învățătura Lui. Iar când s-a făcut seară, au ieșit afară din cetate. Dimineața, trecând pe acolo, au văzut smochinul uscat din rădăcini. Și Petru, aducându-și aminte, I-a zis: Învățătorule, iată, smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat. Deci, răspunzând, Iisus le-a zis: Aveți credință în Dumnezeu. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare, și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice.”

Astazi... despre blestemarea smochinului!

Episodul este relatat si in Evanghelia dupa Matei.

Il vedem pe Mantuitorul complet diferit. Ni se spune ca era manios si in plus... pedepseste!
Desi, interpretarile suscita si azi controverse... cuvintele pot fi dezlegate simplu, fara cautari prea mari.


Mai intai trebuie spus ca smochinul reprezinta ceva special.
In dialogul cu Nathanael, in afara faptului ca Mantuitorul lasa de inteles ca ii cunoaste taina vietii acestuia  (care fusese ascuns de parintii sai sub un smochin pentru a scapa de furia lui Irod, care ordonase uciderea pruncilor) are o reala valoare eshatologica!

In cultura iudaica, a fi sub smochin este o expresie care sugereaza timpul dinainte de a muri, de a-L vedea pe Dumnezeu!

Apoi Tara Sfanta este plina de smochini dar faptul ca in toate viile se planteaza smochini... este o alta apropiere simbolica intre Iisus, identificat a fi vita, si acest pom fructifer!

Sa nu uitam de pilda smochinului neroditor, in care, vierul, care se roaga lui Dumnezeu, stapanul, sa nu taie smochinul neroditor, ci sa ma astepte doar, doar  va rodi pana insfarsit, este insusi Mantuitorul:

Și le-a spus pilda aceasta: Cineva avea un smochin, sădit în via sa și a venit să caute rod în el, dar n-a găsit. Și a zis către vier: Iată trei ani sunt de când vin și caut rod în smochinul acesta și nu găsesc. Taie-l; de ce să ocupe locul în zadar? Iar el, răspunzând, a zis: Doamne, lasă-l și anul acesta, până ce îl voi săpa împrejur și voi pune gunoi. Poate va face rod în viitor; iar de nu, îl vei tăia. - Luca 13:6-9


Referitor la smochinul blestemat,  in Evanghelia dupa Marcu exista un amanunt surprinzator care ridica intrebarea : de ce Mantuitorul cauta smochine cand nu era timpul smochinelor!
Atunci intelegem ca scopul cautarii nu era nici macar foamea Sa! 
Desi ni se spune ca El a flamanzit asta poate fi doar parerea apostolilor!
Asa-zisa blestemare a smochinului a fost rostita de Mantuitorul Hristos spre intarirea si incurajarea apostolilor Sai. 

Luand in calcul aceasta, gestul Mantuitorului se dovedeste a fi doar un exercitiu, un pretext, menit a demonstra puterea Sa de a pedepsi - chiar si pe cei care aveau sa-L rastigneasca si pentru a caror iertare se va ruga totusi Tatalui

La timpul potrivit, apostolii aveau sa inteleaga ca El se va supune umilintelor, suferintelor, crucificarii sale de buna voie!

Exista, fara indoiala, si o invatatura adresata noua! Cuvintele Sale ne asigura si pe noi. 
Asadar, fara sa ne indoim, punandu-ne tot timpul intrebari, sa ne incredem in El,  caci exista o forta uriasa pe care El o da celor care cred cu putere si deplin! 
Ratiunea Superioara, Iconomia lui Dumnezeu, este adesea greu de inteles dinainte... Crezand insa le vom trece pe toate si vom intelege cand va fi timpul potrivit pentru a intelege!

Despre blestemarea smochinului (din Evanghelia dupa Matei), 
Sf Ioan Gura de Aur spune:

"Uscarea smochinului (...) arată puterea pedepsitoare a lui Hristos. De altfel cuvintele: „Că nu era vremea smochinelor” ne arată că nu S-a dus la smochin pentru că-i era foame, ci pentru ucenicii Săi. Ucenicii s-au mirat foarte tare că s-a uscat smochinul, deşi Hristos făcuse până atunci minuni şi mai mari. Dar o astfel de minune era o noutate pentru ei; acum, pentru prima oară Şi-a arătat Hristos puterea Lui pedepsitoare
De aceea nici n-a făcut minunea aceasta cu un alt pom, ci tocmai cu un smochin, cel mai umed dintre toţi pomii, ca şi prin aceasta să se arate şi mai mare minunea. Şi, ca să afli că minunea aceasta a făcut-o Hristos pentru ei, ca să-i îndemne să fie curajoşi, (..) ce le spune mai departe?
Adevărat grăiesc vouă: Dacă veţi avea credinţă şi nu vă veţi îndoi, veţi face nu numai ce s-a făcut cu smochinul, ci şi muntelui acestuia de veţi zice: Ridică-te şi aruncă-te în mare, va fi aşa. Şi toate câte veţi cere, rugându-vă cu credinţă, veţi primi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu